Care sunt componentele unei baterii auto?

Bateriile auto sunt componente vitale ale masinilor noastre, dar rar le acordam atentia cuvenita pana cand se epuizeaza si ne lasam cu farurile stinse in mijlocul noptii.

O baterie auto este un dispozitiv electrochimic utilizat in vehiculele cu motor pentru a stoca si furniza energie electrica necesara pentru a porni motorul si a alimenta sistemele electrice ale masinii. Aceasta componenta esentiala furnizeaza curent electric pentru a pune in miscare motorul de pornire si pentru a alimenta sistemele de iluminare, sistemele de control al motorului, sistemele audio si alte echipamente electrice din vehicul.

Bateriile auto sunt de obicei de tip plumb-acid si constau in placute de plumb pozitive si negative submerse intr-un electrolit (solutie acida). Atunci cand motorul este oprit, bateria se incarca prin intermediul alternatorului, care transforma energia mecanica produsa de motor in energie electrica si o livreaza bateriei. Cand este necesar sa pornesti masina, bateria elibereaza rapid energia stocata sub forma de curent electric, care trece prin motorul de pornire, acesta punand in miscare motorul principal al masinii.

Daca vrei sa stii mai multe despre aceste piesecare dau energie electrica pentru consumatorii din masina, iata care sunt componentele lor.

Din ce sunt compuse bateriile auto?

Atat in baterii auto ieftine, cat si in variantele mai scumpe, se gasesc aceleasi componente:

Placutele din plumb-acid

Placutele din plumb-acid sunt inima bateriei auto. Acestea sunt componente care stocheaza si elibereaza energia necesara pentru a porni motorul. De obicei, o baterie auto contine placi pozitive si negative, care sunt submersate intr-un electrolit (solutie acida). Atunci cand porniti masina, aceste placi interactioneaza chimic, eliberand electroni si generand curentul electric necesar pentru a pune in miscare motorul.

Carcasa

Carcasa bateriei auto are rolul de a proteja placutele din plumb-acid si de a izola componentele interne de mediul exterior. De obicei, carcasa este fabricata din plastic durabil si are un capac pentru a preveni scurgerile de acid si pentru a proteja impotriva loviturilor sau vibratiilor. Asigura-te ca carcasa bateriei tale este intotdeauna in stare buna pentru a evita potentialele probleme.

Electrolitii

Electrolitii sunt solutia acida in care placutele din plumb-acid sunt scufundate. Acestia joaca un rol crucial in procesul de generare a curentului electric. De-a lungul timpului, nivelul electrolitilor poate scadea, ceea ce poate duce la o scadere a capacitatii bateriei. Prin urmare, este important sa verifici si sa mentii nivelul corect al acestor solutii.

Conectorii si bornele

Conectorii si bornele sunt componentele care permit conectarea bateriei la sistemul electric al masinii. Borna pozitiva este de obicei marcata cu un semn plus (+), in timp ce borna negativa este marcata cu un semn minus (-). Asigura-te ca aceste componente sunt curate si stranse pentru a asigura o conexiune solida si pentru a preveni problemele de pornire a masinii.

Ventilul de degazare

Bateriile auto genereaza gaze periculoase in timpul procesului de incarcare. Ventilul de degazare are rolul de a permite acestor gaze sa fie eliminate in conditii de siguranta din baterie. Asigura-te ca acest ventil este intotdeauna functional pentru a evita acumularea de gaze periculoase in compartimentul motor.

Termistorii

Termistorii sunt componente care monitorizeaza temperatura bateriei. Acestia sunt importanti pentru a evita supraincalzirea bateriei, ceea ce poate duce la daune sau chiar la explozii. Daca observi ca bateria ta devine foarte calda in timpul utilizarii, este posibil sa ai o problema cu termistorii si ar trebui sa consulti un specialist.

Daca vrei sa cumperi baterii auto ieftine, poti intra pe www.Revizieshop.ro