Cum să alegi cele mai bune anvelope off road pentru mașina ta

Puterea mașinilor capabile să se deplaseze pe terenuri dificile și off road nu este asigurată doar de motor. Șasiul vehiculului suportă cea mai mare parte a încărcăturii și, prin urmare, calitatea și caracteristicile tehnice ale roților și anvelopelor sunt de mare importanță.

Ce caracteristici au anvelopele off road

Un set de anvelope off road ar trebui:

  1.  Să aibă modele de rulare special concepute
  2. Canelurile dintre blocurile de rulare să fie mai largi
  3. Să aibă pereți laterali întăriți pentru o rezistență mai mare la perforații
  4. Să aibă cerințe sporite privind materialele și durabilitatea

Ce trebuie să se ia în considerare atunci când se aleg anvelopele off road?

Fiecare producător încearcă să ofere cele mai bune modele de anvelope off road. Dar baza oricărei alegeri este determinată de două criterii cheie – rezultatul care trebuie obținut și eficiența realizării acestuia. 

Prin urmare, factorul decisiv în această chestiune este un echilibru de compromis între necesitate și oportunitate, de care trebuie să se țină cont: 

  • utilizarea preconizată, performanța și funcționalitatea;
  • terenul și condițiile meteorologice predominante;
  • stilul de conducere și condițiile de utilizare preconizate;
  • tracțiunea și aderența pe o gamă largă de teren și rezistența la aquaplanare;
  • caracterul adecvat al indicelui de sarcină al vehiculului și al anvelopei (a nu se confunda cu indicele de viteză).

Astfel, alegerea unui set de anvelope off road potrivite oferă:

  • siguranță asigurată;
  • plăcerea de a conduce;
  • capacitate ridicată de traversare în condiții de off road și zăpadă adâncă;
  • manevrabilitate excelentă în condiții de umezeală și zăpadă;
  • stabilitate în timpul frânării de urgență și în viraje.

Alegerea tipului de roți off road

În condițiile de iarnă, cauciucul cu profil înalt este mai potrivit pentru un vehicul off-road. Acesta absoarbe șocurile și rulează cu încredere pe gheață zdrobită și pe apă. Este foarte important ca roțile să se prindă cât mai bine de suprafața de zăpadă rulată. Profilul benzii de rulare este cel care determină tracțiunea și distanța de frânare:

  • Asimetrică – care împarte janta în două jumătăți pe lungime. Una este concepută pentru șosea, asigurând un contact tenace, iar cealaltă pentru a face față zăpezii și noroiului;
  • Clasică – cu o bandă de rulare înaltă de 7-8 mm. Modelul canelurilor longitudinale este larg, iar distanța transversală este medie. O versiune pentru orice vreme, ideală pentru șoferii atenți și relaxați.
  • V-groove – bandă de rulare rapidă și sportivă de 6-7 mm, ideală pentru autostrăzi uscate și curate.
  • Tractor – lată și în formă de diamant, cu o înălțime a benzii de rulare de 9-10 mm, pentru terenuri înzăpezite (zăpadă adâncă și drifturi).

Anvelopele off road sunt diferențiate în funcție de tip: de autostradă – pentru conducerea pe suprafețe dure și ferme din oraș și de autostradă; multifuncționale – mai dure, cu un model grosier, care „adună” cu încredere zăpada, noroiul și nisipul și sunt stabile pe șosea; de noroi – pentru off road, foarte dure, cu o bandă de rulare “de tractor”.

Desigur, în orice caz, alegerea criteriilor, preferințelor și priorităților este lăsată la latitudinea consumatorului. Atunci când alegi anvelopele off road, este bine să ai încredere în experții din domeniu care te vor ajuta să faci alegerea corectă. Pentru tine, acest lucru înseamnă că vei avea la dispoziție anvelopele potrivite pentru condițiile pe care le folosești și pentru drumurile pe care circuli cel mai des.