De la plăcerea jocului la sportul de performanță: Istoria kartingului

Kartingul, sau cursele cu karturi, este unul dintre cele mai accesibile și distractive sporturi cu motor. Această disciplină a evoluat de la o simplă activitate de divertisment la un sport de performanță cu o istorie bogată.

Kartingul a apărut în anii ’50 în Statele Unite ale Americii, când un mecanic de avioane a construit primul kart pentru a se deplasa mai ușor în fabrică. În curând, kartingul a devenit popular în rândul angajaților de la fabrică și a început să fie practicat și în afara acesteia. În 1956, prima cursă oficială de karting a avut loc în California, iar în 1957 a fost creat primul club de karting.

De-a lungul anilor ’60, kartingul a devenit din ce în ce mai popular în întreaga lume și au fost organizate competiții la nivel național și internațional. În 1960, prima cursă de karting a avut loc în Europa, la circuitul de la Brands Hatch din Marea Britanie.

În anii ’70, kartingul a devenit un sport profesional, cu echipe și piloți profesioniști care concurau la competiții de nivel mondial. În 1978, a fost fondată Federația Internațională de Karting (CIK), care organizează campionate și competiții la nivel mondial.

În prezent, kartingul este un sport popular la nivel mondial, cu sute de mii de piloți amatori și profesioniști care își dau întâlnire în piste de karting din întreaga lume. Kartingul este un sport accesibil și distractiv, care poate fi practicat de oricine, indiferent de vârstă sau experiență.

Cu toate acestea, kartingul este și un sport de performanță, care necesită o pregătire fizică și mentală riguroasă. Piloții profesioniști de karting sunt printre cei mai buni sportivi din lume, cu reflexe rapide și o agilitate și rezistență fizică impresionante.