Stiinta din spatele acupuncturii: Cum ajuta la gestionarea durerii si inflamatiei aparatului musculo-scheletic

Acupunctura este o forma de terapie care implica inserarea unor ace subtiri in piele in puncte specifice ale corpului. Aceasta este o practica medicala traditionala chineza care dateaza de peste 2.000 de ani si este utilizata in intreaga lume pentru a trata o varietate de afectiuni. In aceasta lucrare, vom explora stiinta din spatele acupuncturii si cum aceasta poate ajuta la gestionarea durerii si inflamatiei aparatului musculo-scheletic.

Ce este acupunctura si istoria acesteia

Acupunctura este o practica medicala traditionala chineza care dateaza din perioada dinastiei Han (206 i.Hr. – 220 d.Hr.). Conform traditiei chinezesti, corpul uman este strabatut de canale de energie numite meridiane. Aceste meridiane sunt legate de diferite organe si functii ale corpului si sunt influentate de fortele yin si yang. In teoria chineza, boala este cauzata de dezechilibrul dintre yin si yang si de blocarea fluxului de energie prin meridiane.

Acupunctura are ca scop restabilirea echilibrului yin-yang si deblocarea fluxului de energie prin inserarea acelor subtiri in puncte specifice de-a lungul meridianelor. Aceste puncte sunt selectate in functie de afectiunea tratata si de teoria chineza a organelor si functiilor corpului. Desi acupunctura este o practica traditionala chineza, aceasta a fost adoptata de alte culturi si este utilizata in intreaga lume.

Ce este durerea si inflamatia aparatului musculo-scheletic?

Acestea sunt afectiuni comune care afecteaza oamenii de toate varstele. Pot fi cauzate de o varietate de factori, cum ar fi leziuni, uzura, stres si suprasolicitare. Durerea la nivelul aparatului musculo-scheletic se refera la durerea care afecteaza oasele, muschii, tendoanele si ligamentele corpului. Inflamatia la nivelul aparatului musculo-scheletic este o reactie a corpului la leziuni si infectii si poate duce la durere, umflaturi si sensibilitate.

Aportul medicinei traditionale chinezesti in gestionarea durerii si inflamatiei 

In traditia chineza, durerea si inflamatia aparatului musculo-scheletic sunt legate de blocarea fluxului de energie prin meridianele corpului. Aceasta blocare poate fi cauzata de dezechilibrul dintre fortele yin si yang sau de alte afectiuni ale organelor si functiilor corpului. Pentru a trata durerea si inflamatia, acupunctura vizeaza deblocarea fluxului de energie prin stimularea punctelor specifice de-a lungul meridianelor.

De asemenea, medicina traditionala chineza considera ca durerea si inflamatia sunt legate de factori externi, cum ar fi frigul si umiditatea. Astfel, tratamentul poate include si alte tehnici, cum ar fi moxibustia si aplicarea unor ventuze pe piele pentru crearea unui vid.

Cum functioneaza acupunctura?

Acupunctura poate ajuta la gestionarea durerii si inflamatiei aparatului musculo-scheletic prin mai multe mecanisme. In primul rand, inserarea acelor subtiri in punctele de-a lungul meridianelor poate ajuta la deblocarea fluxului de energie si la restabilirea echilibrului yin-yang. De asemenea, acupunctura poate stimula eliberarea de endorfine si alte substante chimice din creier care pot ajuta la reducerea durerii si inflamatiei.

Probele din spatele acupuncturii 

Exista o serie de studii care sustin eficacitatea acupuncturii in tratarea durerii si inflamatiei musculo-scheletice. Studiile au aratat ca acupunctura poate fi eficienta in tratamentul durerii si inflamatiei musculo-scheletice. Un studiu din 2013 a aratat ca acupunctura poate fi la fel de eficienta ca si terapia cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) in tratarea durerii de genunchi. Un alt studiu din 2015 a constatat ca acupunctura poate fi eficienta in tratarea durerii de spate si poate ajuta la imbunatatirea functiei fizice.

Acupunctura vs. alte tratamente pentru gestionarea durerii si inflamatiei 

Exista mai multe optiuni de tratament disponibile pentru gestionarea durerii si inflamatiei. Acestea includ terapia cu AINS, terapia fizica si alte terapii alternative, cum ar fi masajul si chiropractica. Fiecare optiune de tratament are avantaje si dezavantaje, iar alegerea tratamentului potrivit depinde de afectiunea tratata si de preferintele individuale.

In general, acupunctura poate fi o optiune eficienta de tratament pentru durerea si inflamatia aparatului musculo-scheletic, mai ales in cazurile in care alte tratamente nu au fost eficiente sau nu sunt indicate. Cu toate acestea, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice forma de tratament.

Tipuri comune de durere musculo-scheletica tratate prin acupunctura

Acupunctura poate fi utilizata pentru a trata o varietate de afectiuni musculo-scheletice, inclusiv durerea de spate, durerea de genunchi, durerea de umar si durerea de gat. De asemenea, acupunctura poate fi utila in tratarea altor afectiuni, cum ar fi artrita si fibromialgia.

In general, acupunctura poate fi utilizata pentru a trata orice tip de durere musculo-scheletica, indiferent de cauza acesteia. Cu toate acestea, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice forma de tratament.

La ce sa va asteptati in timpul unei sedinte de acupunctura

In timpul unei sedinte de acupunctura veti fi intrebat despre simptomele si istoricul medical. Terapeutul va examina punctele de-a lungul meridianelor si va selecta punctele de acupunctura in functie de afectiunea tratata. Aceste puncte vor fi curatate si apoi vor fi inserate acele subtiri. Acele pot fi lasate in piele timp de 20-30 de minute, in functie de afectiunea tratata. In timpul sedintei, este posibil sa simtiti o usoara senzatie de disconfort sau de furnicaturi in zona in care sunt inserate acele. Pentru mai multe informatii și pentru a afla ce costuri acupunctura Bucuresti sunt practicate, puteti intra pe site-ul acupuncturabucuresti.ro.

Riscuri si efecte secundare ale acupuncturii

Acupunctura este o procedura sigura atunci cand este efectuata de un profesionist calificat. Cu toate acestea, exista cateva riscuri si efecte secundare care pot aparea in timpul sau dupa o sedinta de acupunctura. Acestea includ durere, sangerare, infectie si pneumotorax (colapsul plamanului). Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice forma de tratament.

Beneficiile acupuncturii pentru a reduce durerea si inflamatia aparatului musculo-scheletic

Acupunctura poate fi o optiune eficienta de tratament pentru a reduce durerea si inflamatia aparatului musculo-scheletic. Poate ajuta la deblocarea fluxului de energie prin meridianele corpului si la restabilirea echilibrului yin-yang. De asemenea, acupunctura poate ajuta la reducerea durerii si inflamatiei prin stimularea eliberarii de endorfine si alte substante chimice din creier. Acupunctura poate fi o optiune eficienta de tratament, dar este important sa alegeti un profesionist calificat si sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice forma de tratament.